Poeh, je herkent het misschien wel…. Voor de zomervakantie drukte! Uitvoeringen, optredens, clubkampioenschappen, musicaloptredens, schoolkamp, turnkamp, scoutingkamp, laatste keer sportdingen, afspraken op school over de vorderingen van dochterslief, afscheidsetentjes, borrels en íedereen viert zijn of haar verjaardag, omdat het al weken prachtig weer is! Supergezellig en ook superdruk! En overal wordt hulp gevraagd natuurlijk, op […]

Hoe overleef ik de-voor-de-zomervakantie-drukte!?

Poeh, je herkent het misschien wel…. Voor de zomervakantie drukte!

Uitvoeringen, optredens, clubkampioenschappen, musicaloptredens, schoolkamp, turnkamp, scoutingkamp, laatste keer sportdingen, afspraken op school over de vorderingen van dochterslief, afscheidsetentjes, borrels en íedereen viert zijn of haar verjaardag, omdat het al weken prachtig weer is! Supergezellig en ook superdruk! En overal wordt hulp gevraagd natuurlijk, op school, bij de turnclub, bij het kamp van school enz enz.  Oh ja en dan heb ik natuurlijk ook mijn eigen werk nog 😉

Druk, drukker, drukst

Supervol en druk dus en dan ook alweer puzzelen voor het nieuwe schooljaar qua werktijden en nieuwe carpoolschema’s, want fietsend naar Driel voor een 11jarige vanuit Bemmel is toch nog wat ver… Poeh, ik ben er maar druk mee. En waarschijnlijk jij ook met jouw-einde-van-het-schooljaar-dingen!

Lijstjes, lijstjes en nog meer lijstjes

Wat er bij mij gebeurt als ik veel te doen en te regelen heb is dat ik allemaal lijstjes maak om maar niks te vergeten en ik dus van lijstje naar lijstje leef. En die lijstjes staan allemaal in mijn telefoon, dus ik leef ineens van telefooncheck naar telefooncheck. En iedere vrije minuut kijk ik in mijn telefoon of er nog iets is wat ik NU zou kunnen doen! Afschuwelijk…. En ook heel begrijpelijk.

Wonen in mijn hoofd 

Mijn bijkomende probleem is dat ik vanuit dat telefoonwonen heel hoog in mijn  lijf en in mijn energie kom te zitten en ineens niet meer goed kan zakken. Ik kan letterlijk niet meer uit mijn hoofd komen! Dan is daar natuurlijk wat interventie voor nodig, want wonend in mijn hoofd kan ik moeilijk inslapen en doorslapen, krijg ik een kort lontje, sta ik niet meer open voor gezellige en spontane acties, kan ik moeilijker contact maken met de mensen die me lief zijn. Eigenlijk ben ik niet helemaal aanwezig. En dat vind ik echt heel naar….

En weer geland in mijn lijf…

Dus vorige week  hulp gevraagd aan een collega om me weer te helpen zakken. En dat heeft me geholpen… nu voel ik mijn voeten weer, voel ik het als ik moe ben, lukt het me weer om de telefoon op stil te zetten en mijn wifi uit en maak ik ’s ochtends een planning op papier voor die dag en houd ik me daar aan. Veel rustiger en relaxter en veel meer in contact met mezelf.

Meditatieoefening, voor rust in je hoofd en contact met je lichaam.

En nu is het ook weer makkelijker om het te onderhouden, bv met de volgende meditatieoefening.

  • Je gaat relaxed liggen, of als je dan door oververmoeidheid in slaap dreigt te vallen, zo ontspannen mogelijk zitten;-)
  • Je focussed je aandacht op je hoofd, wat voel je daar, hoe voelen je ogen, je oogkassen, je mond, je kaken? Ervaar je druk of spanning in je hoofd? Neem even de tijd om met een nieuwsgierige blik rond te kijken in je hoofd, hoe voelt het daar?
  • Stel je voor dat er midden in je hoofd een kamertje is, precies op het snijpunt van je kruin en je derde oog ( dat zit op de plek tussen je wenkbrauwen). In dit kamertje plaats je een stoel, een fauteuil, een strandstoel, een hangmat, een loungebank. Precies die stoel waarin jij je heerlijk kunt ontspannen!
  • En je neemt plaats in deze stoel. Je neemt je aandacht mee naar deze plek in je hoofd en nestelt jezelf hier.
  • Bovenin het kamertje, zit een dakraam, dat zet  je open. Je laat het licht van de zon naar binnen stromen.
  • Ga lekker in het licht zitten en laat het licht je hoofd vullen. Geef ruimte aan het licht dat vanzelf naar binnen stroomt. Je hoeft niet te werken, je hoeft het alleen maar toe te laten.
  • Na een tijdje kun je het licht vragen om verder je lichaam in te stromen. Via je  nek naar je romp, je borst, je buik, je rug. En via je schouders je armen en je handen in. En uiteindelijk via je bekken naar je benen en je voeten. Ontspan jezelf en geef jezelf de tijd. Als je merkt dat het stokt, doe je waarschijnlijk te hard je best. Check even of je nog in je stoel zit… of ben je alweer aan het regelen in een ander deel van je hoofd?! Haal jezelf vriendelijk maar beslist terug naar je stoel en geef het licht de ruimte om verder te stromen je lichaam in.
  • Na een tijdje voel je je waarschijnlijk rustiger in je hoofd én ervaar je meer contact met je lichaam. De perfecte uitgangspositie om de drukke dagen voor de zomervakantie vol plezier en aandacht te beleven!

Ik wens je veel plezier deze laatste weken vol uitstapjes, borrels en feestjes. En hoop dat het je lukt om niet totaal uitgeput aan je vakantie te beginnen!
Mocht je dit een waardevol artikel vinden dan doe je me een groot plezier door het te delen met je vriendinnen via Facebook of een van de andere knoppen hierboven!

Warme groet Sijtje