Ben jij bekend met deze energievreter? Uitstel Management! Poeh, ik maak me er ernstig schuldig aan. Dingen uitstellen, zaken die ik lastig vind, of vervelend of gewoon te veel tijd kosten. En het lijkt dan of ik tijd bespaar door die dingen niet nu, maar misschien morgen, volgende week of (n)ooit te doen….. Maar is […]

Ben jij bekend met deze energievreter?!

Ben jij bekend met deze energievreter?

Uitstel Management!

Poeh, ik maak me er ernstig schuldig aan. Dingen uitstellen, zaken die ik lastig vind, of vervelend of gewoon te veel tijd kosten. En het lijkt dan of ik tijd bespaar door die dingen niet nu, maar misschien morgen, volgende week of (n)ooit te doen….. Maar is dat wel zo?!

Chaos en onrust overal

Hoe meer dingen ik uitgesteld heb de afgelopen weken, maanden en jaren, hoe meer plekken er in huis me een vervelend gevoel bezorgen. Lampjes die kapot zijn, overvolle garderobekast met jassen van alle seizoenen, stapels kleren die gemaakt moeten worden. Om over onze overvolle schuur en zolder nog maar te zwijgen!

En het gevolg is dat al die uitgestelde klussen die me ooit wat extra tijd bezorgden me nu voortdurend energie kosten, ook al doe ik ze niet. Want overal in huis, tuin of schuur word ik geconfronteerd met mijn uitstel management en zie ik dingen die ik nog moet doen, wil doen of vind dat ik moet doen…. En dat kost me toch een bak energie!

Genoeg geweest!

Ik wilde af van mijn uitstel management en heb een stappenplan voor mezelf ontworpen. Ik ben nog lang niet door mijn lijst heen, maar ik voel al wel meer lucht, ruimte en energie! Dus als je deze energievreter herkent, nodig ik je uit om mijn voorbeeld te volgen.

1. Maak een lijst met alles wat je uitstelt, uitgesteld hebt of wilt uitstellen.

Huishoudelijke klussen, administratie, verjaardagskaartjes, onderhoud enz. Alles waar je nu tegenaan loopt in je huis, alles wat jou energie kost omdat je weet dat je het zou moeten doen…. Maar het toch niet doet.

2. Bepaal wat je écht moet doen.

Als je al jaren uitstelt, dan zijn er bepaalde dingen die niet meer hoeven…. Kerstkaarten voor 2014 is nu echt te laat, dat kapotte jurkje past je dochter al niet meer, en het plakboek bijhouden van het eerste jaar van je inmiddels puberzoon is ook overbodig. Schrap alles wat niet meer nodig is! En er zijn vast ook een aantal klussen die je kunt delegeren, uitbesteden. Aan iemand in je gezin of aan iemand van buitenaf.

3. Iets doen is beter dan niets doen

Natuurlijk kun je niet in een dag of week door je volledige uitstellijst heen ploegen. Misschien voelt het daarom als een onmogelijke opdracht. En dat is en blijft het ook als je niets gaat doen.  Wat kan werken is vandaag te beginnen bij vandaag! Zorg dat er niets bij komt op je uitstellijst. Zet vandaag alles meteen in de afwasmachine, vouw onmiddellijk die was uit de droger, ruim je bureau op nadat je je computer afgesloten hebt. Ook dat geeft al nieuwe energie.

4. Begin gewoon

Het grootste risico van heel lang uitstelmanagement is dat je door de bomen het bos niet meer ziet…. Of door de rotzooi je huis niet meer. Dat is om moedeloos van te worden en zorgt ervoor dat je niet weet waar te beginnen. Vandaar deze tip, het maakt niet uit waar je begint, als je maar begint! Begin met de kleinste taken, die je in een paar minuten kunt doen. Dat ene lampje vervangen, de vensterbank opruimen, je aanrecht leegruimen. Dat ene klusje wat jou de energie geeft en de motivatie om het uur erna, of de dag erna weer iets van je lijstje te doen. Zet kleine stapjes en ‘keep on going’.

5. Vlieg iedere avond 15 minuten door je huis om het naar het ‘nulpunt’ te brengen.

Breng je huis terug in dezelfde staat als waarin je ’s ochtends graag start. Vaat in de vaatwasser, keuken schoon, bank opgeruimd, tafel leeg en speelgoed in de kasten of manden die daarvoor zijn. Je kunt je dag nu beginnen in een schoon opgeruimd huis.

Aangezien ik de afgelopen jaren door grote drukte een enorm talent voor uitstellen heb ontwikkeld, ben ik heel erg benieuwd naar jouw ervaringen en naar jouw tips. Hoe ga jij om met uitstel management? Deel je ervaring met mij en ons in het commentaarveld hieronder. Daar word ik heel blij van! Voor nu, succes met opruimen. Gewoon beginnen, stap voor stap!

Aan de slag dames enne…. geniet ervan!
Warme groet Sijtje