Gevende hemelfietser Vandaag zoals beloofd een blog over opruimen. Een altijd maar weer terugkerend ritueel in onze dagelijkse levens. En voor veel van ons zeker niet het meest favoriete deel. In elk geval niet voor mij. Maar ik heb weer goede hoop en nieuwe moed! Ik weet nu namelijk wat maakt dat ons huis geregeld […]

Behoefte aan ruimte en rust?!


Gevende hemelfietser

Vandaag zoals beloofd een blog over opruimen. Een altijd maar weer terugkerend ritueel in onze dagelijkse levens. En voor veel van ons zeker niet het meest favoriete deel. In elk geval niet voor mij. Maar ik heb weer goede hoop en nieuwe moed! Ik weet nu namelijk wat maakt dat ons huis geregeld een chaos is en dit ook telkens weer wordt. Want ik ben een ‘gevende hemelfietser’ en ik woon samen met een ‘introverte eigenzinnige’. Onze oudste dochter is een ‘dromerige wereldverbeteraar’ en onze jongste een ‘gevende eigen-zinnige’.

Els de huishoudcoach

Deze termen komen uit het boek: ‘Aan de slag met de huishoudcoach, de nieuwe stijl opruimen, administreren, agenderen en poetsen’ van Els Jacobs. Zij gaf mij inzicht in hoe het komt dat ik telkens opnieuw weer in chaos beland. Toen op een dag zelfs onze chaotische oudste zei: “Mam, wat is het hier een rommel”, dacht ik: “inderdaad en nu is het genoeg!” Ik herinnerde me dat Chantal, een vriendin van mij, haar hele huis door was gegaan en structureel had opgeruimd en ging bij haar om raad vragen. En zij leende me dit boek en het werkt!

Heb jij ook een oceanisch huishouden?

Ik heb, zoals Els het zegt: Een oceanisch huishouden.

  • Taken en ruimten vloeien in elkaar over.
  • Er is een overvloed aan spullen en paperassen en een gebrek aan ruimte.
  • De hoeveelheid taken zijn niet meer uit te voeren binnen de beschikbare tijd.
  • Het is onduidelijk wie waarvoor verantwoordelijk is.

BINGO! Dus dat is wat ik heb… een oceanisch huishouden. Misschien herken jij je huishouden er ook in? En hoe krijgen we dat anders?

 

Eerst opruimen, rust en ruimte creëren

Nou daar heeft Els een fantastisch stappenplan voor ontwikkeld wat ik nu stapsgewijs aan het toepassen ben. Eerst voor het opruimen van ons hele huis, straks voor de administratie, daarna de taken en uiteindelijk voor het poetsgebeuren in huis. En heel graag wil ik je deelgenoot maken van dit geweldige boek en deze superhandige systemen die Els bedacht heeft.

Geweldige kennismaking met de HuishoudCoach

Ik kan in een blog natuurlijk nooit beschrijven wat Els in 192 pagina’s doet. En als ik een samenvatting geef, zul je nog niet ontdekken waarom het zo fantastisch, simpel en haalbaar is wat ze beschrijft. Ik kan je wel met haar manier van werken laten kennismaken, zodat jij ook een begin kunt maken aan het drastisch opruimen van je huis. Zodat er weer rust en ruimte komt voor jou. Dus hierbij een link naar een gratis 10-stappen opruim cursus van Els Jacobs.  http://thuisacademie.ntr.nl/cursussen/cursuspagina/10-stappencursus-opruimen.html
Dan kan je een beeld krijgen van of deze manier van opruimen ook voor jou is! Voor mij werkt het.

Opruimen geeft me nu energie!

Ik ben door ons huis aan het gaan en langzamerhand zijn er steeds meer opgeruimde ‘focusplekken’. Onze badkamer, de kast met spelletjes, dvd’s en video’s, een keukenkast met laden en glazen. En blij dat ik er van word. En wat het meest geweldig is, het opruimen geeft me energie en mijn ‘focusplekken’ blijven opgeruimd! Eerder trok opruimen me geheel leeg, omdat ik nooit maat kan houden. Van ‘even dit laatje opruimen’ bevond ik me binnen een half uur in een moedeloze toestand met  chaos op drie verdiepingen! Waar ik dan uren later nog mee bezig was om het huis weer enigszins begaanbaar te krijgen. En wat dus nooit effect had, want 2 dagen later was het weer overal chaos. En nu lukt het dus wel, met de beschrijving van alle valkuilen, de tips en het 12 weken stappen plan wat in het boek beschreven staat.

Wat is jouw ervaring?

Ik ben heel benieuwd of je ook enthousiast wordt en het gaat uitproberen. Misschien werk je al langer met de methodes van de huishoudcoach en wil je je ervaringen delen. Ik nodig je uit je reactie achter te laten!

Voor nu wens ik je een fijne dag.

Warme groet Sijtje